Blog

Waarom vrijwilligen?

Door: Kato Colombet
Eindredactie: Myrthe De Vocht

 

Naast je werk nòg meer werken? En dat zonder betaald te worden?

Waarom zou je dat doen?

Wel, volgens onderzoek heeft vrijwilligerswerk een enorme positieve impact op je welzijn en ontwikkeling. Onderzoekers vonden bij vrijwilligers:

👑  meer zelfvertrouwen

🧠  verhoogd mentaal welzijn

🙌  voldoening in het leven

🤝  meer sociale connectie en tevredenheid over sociaal leven

💰  verhoogde sociaal-economische status (dus toch meer geld!)

 

🧠 Mind your mind

Over het algemeen voelen vrijwilligers zich beter in hun vel. Hoe komt dat? Door de positieve gevolgen van vrijwilligen. Vrijwilligerswerk geeft je op veel manieren een gevoel van voldoening: over je leven, je skills en je connecties. 

Maar vrijwilligen werkt ook als een schild 🛡: vrijwilligers die later in hun leven moeilijkheden tegenkomen, worden beschermd door de voordelen van vrijwilligerswerk. Hierdoor daalt hun mentaal welzijn minder sterk en voelen ze zich ondanks de stressvolle omstandigheden, nog steeds best ‘ok’ (of toch meer dan niet-vrijwilligers).

Een belangrijke voorwaarde voor deze voordelen is dat je iemand bent die vooral intrinsieke waarden heeft (bv. impact maken, de taken van de job zelf graag doen …) i.p.v. extrinsieke waarden (geld verdienen, status winnen …) en dat je ook gaat vrijwilligen o.w.v. die intrinsieke redenen. Verder is dit effect ook sterker als je langer vrijwilligt, en uitdagingen aangaat in je vrijwilligerswerk. Hoe meer je je inzet, hoe meer positieve effecten je ervaart!

 

🙌 Het doel van je leven

Steeds meer jongvolwassenen zijn op zoek naar purpose in hun jobs en in hun leven. Je kan zo wel een aantal jobs bedenken die een heel duidelijke, directe positieve impact hebben op de samenleving (bv. werk in de zorgsector). Hoewel (bijna) alle jobs nuttig en belangrijk zijn, merk je bij de meeste jobs de maatschappelijke impact minder op in je dagelijkse taken. Vrijwilligerswerk kan hierbij een prachtige en vooral betekenisvolle toevoeging zijn aan je leven. 

Onderzoek toont aan dat vrijwilligers meer tevreden  zijn met hun leven in het algemeen, en dat ze dit vrijwilligerswerk ook als betekenisvol ervaren.

Bij Omeria hebben we een duidelijk doel: een stigmavrije samenleving creëren, waar welzijn en inclusie centraal staat. Voel jij je aangesproken door deze doelstelling? Neem gerust eens een kijkje op onze website en ontdek of Omeria iets voor jou is!

 

🤝 Samen Sterk

Volgens onderzoek zijn vrijwilligers meer tevreden over hun sociale leven en connecties dan mensen die niet vrijwilligen. Je ontmoet dan ook veel gelijkgestemde, gemotiveerde mensen waarmee je op een ongedwongen, spontane en creatieve wijze samenwerkt. Voor de meeste vrijwilligersorganisaties staat het welzijn en de sociale connectie centraal. Er ligt ook veel nadruk op teambuildings, drinks, uitdagingen …  om die connectie te versterken. Verder krijg je ook bij veel organisaties de kans om te netwerken met andere gelijkaardige organisaties en vergroot je ook op die manier je sociaal netwerk. Omeria organiseert bv. campagnes om geld in te zamelen voor andere vzw’s, en werkt dus op die manier steeds nauw samen met andere vrijwilligers. Hierdoor ontstaan mooie vriendschappen en waardevolle relaties, zoals bv. met Koen en Tineke van Feestvarken vzw en met Nikki van Punt vzw.

Het is uiteraard ook een leuk onderwerp om tijdens de koffiepauze met je collega’s over te praten, of om over op te scheppen tijdens een date 😉. Veel mensen reageren met bewondering wanneer je vertelt over je vrijwilligerswerk, en willen meteen meer weten (en terecht!). Hierdoor heb je altijd een leuk topic om op terug te vallen bij stiltes.

 

💰 Money money money… en status

Je wordt natuurlijk niet rijk van vrijwilligerswerk … want je wordt er niet voor betaald. Toch blijkt uit onderzoek dat je sociaal-economische status verhoogt als je vrijwilligerswerk doet. Dit is te verklaren door alle andere puntjes die we overlopen:

 • Je hebt een uitgebreider netwerk.
 • Je voelt je beter in je vel.
 • Je hebt meer zelfvertrouwen

 

Dit alles zorgt ervoor dat je makkelijker opportuniteiten ziet en grijpt, sneller betere jobs vindt en dus uiteindelijk misschien wel meer geld verdient!

Nog aan het studeren, maar al bezorgd over je toekomstige sollicitaties? Terecht! Veel vacatures vragen toch al een minimum aan ervaring. Rekruteerders vragen ook steeds om een voorbeeld te geven bij je persoonlijke eigenschappen, je sterktes en zwaktes … In een vrijwilligersorganisatie kijken ze meer naar je motivatie dan naar je ervaring en krijg je zo de kans om je eerste werkervaring uit te bouwen. Bij Omeria wordt jouw takenpakket dan ook samen met jou opgemaakt, gebaseerd op wat je kan, wat je graag doet, maar vooral ook waar je nog in wil groeien. Graag een certificaat of aanbevelingsbrief? Geen probleem! Onze HR Coördinator zit graag met jou samen!

 

👑 Confidence Kings & Queens

Volgens onderzoek voelen vrijwilligers zich meer competent dan mensen die niet vrijwilligen. Verder hebben vrijwilligers het gevoel dat ze goed om kunnen met uitdagingen en werkdruk. Onderzoek toont aan dat ze dit doen op een georganiseerde, gestructureerde en verantwoordelijke manier. Dit alles is nog sterker wanneer vrijwilligers een rol op zich nemen binnen een vzw waarbij ze de leiding nemen. 

Verder toont onderzoek met jongeren die vrijwilligen aan dat hun begeleiders zien dat de jongeren meer zelfvertrouwen krijgen in hun beslissingen, meer initiatief durven nemen en zich matuurder gedragen naarmate hun vrijwilligersproject vorderde. 

 

🎁 Bonus: Het is vrijwillig!

Een belangrijk en voor de hand liggend voordeel van vrijwilligerswerk hebben we nog niet besproken: het is vrijwillig!

Vrijwilligerswerk is over het algemeen laagdrempelig en beperkt. Vzw’s weten dat je naast vrijwilligerswerk waarschijnlijk nog studies of een job hebt, en gaan samen met jou op zoek naar een match tussen je beschikbaarheden en de taken binnen de organisatie. Zeker bij kleine non-profits is er veel flexibiliteit en begrip. Op die manier is er dus veel mogelijk. Zolang je maar duidelijk en open communiceert over je verwachtingen en mogelijkheden, zal bijna elke vzw blij zijn met extra helpende 👐handen! 

Tot slot ervaar je enorm veel dankbaarheid van je collega-vrijwilligers, van de vzw’s, van de doelgroep en van iedereen die je tijdens je vrijwilligerswerk tegenkomt. Je geeft je tijd, energie en moeite, maar krijgt er dubbel zoveel voor in de plaats: warmte, vriendschap, respect en dankbaarheid. 

 

JOIN

Omeria vzw startte als een initiatief door 4 psychologiestudenten die tijdens de lockdown de mentale gezondheid van de mensen zag dalen, en tegelijkertijd de funding voor belangrijke vzw’s zag dalen. Bomvol passie, hoop en ijver begonnen ze aan een avontuur met 1 doel: een stigmavrije samenleving creëren, waarin welzijn, diversiteit en inclusie centraal staan. Een plek waar iedereen zich goed én thuis voelt!

Werk jij hier graag aan mee?

Dan ben jij de persoon die wij zoeken!

Aarzel niet, en solliciteer snel via deze link. Daarna plannen we een kennismakingsgesprek met onze co-founder en HR Coördinator Kato. Zij kijkt samen met jou naar je interesses, ervaring en beschikbaarheid, om zo op maat van jouw wensen en behoeften een takenpakket samen te stellen. Geen druk en geen verplichtingen, enkel een warme babbel.

Toch nog twijfel? Stuur een mailtje naar kato.colombet@omeria.be of stuur haar een LinkedIn berichtje.

Voor ons maakt het niet uit wie je bent, wat je hebt meegemaakt of waar je vandaan komt. Enkel je inzet, waarden en passie tellen!

IMG_2874

Bronnen:

Binder, M. (2015). https:/doi.org/10.1080/13504851.2014.985364

Hamilton, S. F., & Fenzel, L. M. (1988). https:/doi.org/10.1177/074355488831006

Lindsay, S. (2016). https:/doi.org/10.3109/09638288.2015.1107634  

MacNeela, P., & Gannon, N. (2014). https://doi.org/10.1177/0743558413510968

Moorfoot, N., et al. (2015). https:/doi.org/10.3233/DEV-140148

Piliavin J.A., & Siegl, E. (2007). https:/doi.org/0.1177/002214650704800408

https://time.com/6176169/what-young-workers-want-in-jobs/

https://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/sep/14/millennials-work-purpose-linkedin-survey

Deel deze blog:

Nog meer leesplezier:

Een suggestie?

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies. 

0
  0
  Jouw Winkelmandje
  Jouw winkelmandje is leeg.Ga naar webshop
  Wil je als eerste op de hoogte zijn?

  Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!