Blog

Internationale Dag Tegen Holebi-, Trans- en Interseksefobie

Door: Myrthe De Vocht

 

17 mei is het de Internationale Dag tegen Holebi-, Trans- en Interseksefobie. Waarom net 17 mei? Wel, in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten (say what?). Het is dus zeker nodig dat we deze dag in teken zetten van gelijke rechten voor holebi’s, transgenders en intersekse personen. 

 

IDAHOT: is da hot?

Heel wat bedrijven zetten op 17 mei de LGBTQIA+-gemeenschap in de kijker. En geheel terecht, want er heerst nog heel wat taboe rond mensen die geen heteroseksuele geaardheid hebben of trans* zijn. En dat vinden we bij Omeria niet kunnen. In onze maatschappij zijn we intussen ver gevorderd en is het tijd dat we iedereen accepteren zoals die is, of die nu aangesproken wil worden met zij, hij of hen. 

Dat een dag als deze dus belangrijk is, staat vast. Maar veel bedrijven maken ook ‘misbruik’ van deze dag. Zo gebruiken bepaalde ondernemingen deze dag om die mensen ook in de kijker te zetten, zonder er zelf effectief aan bij te dragen. Dat doen ze door bijvoorbeeld zelf geen LGBTQIA+-personen in dienst te hebben, of enkel tijdens de Pride Month hiermee bezig te zijn. En dus niet het hele jaar actief bij te dragen aan een betere maatschappij, maar alleen om zelf nog eens in de schijnwerpers te staan. In officiële termen is dat Tokenism: “iemand aannemen van een minderheidsgroep om zo geen kritiek meer te kunnen krijgen omdat je het gevoel geeft dat je iedereen gelijk behandelt”. Voor queers wordt dit ook wel pinkwashing of queerbaiting genoemd.

Het is dus zeker een hot topic onder de bedrijven en in de maatschappij. Met op 17 mei IDAHOT en in juni de Pride Month, krijgen zij ook nog meer aandacht in de hoop om de haat te stoppen. Want dat er veel geweld gebeurt tegen de LGBTQIA+-gemeenschap is duidelijk. In de voorbije twee jaar is namelijk een op drie van hen slachtoffer geworden van fysiek geweld. Maar dat is nog niet alles, veel van hen krijgen dagelijks te maken met verbale dreigingen of scheldpartijen. We zien dan ook dat de zelfmoordcijfers (of zelfmoordgedachten) hier een pak hoger liggen. Extra steun en focus op mentaal welzijn is hier dus hoognodig. 

Het is in onze maatschappij dus duidelijk nog niet genormaliseerd om ‘anders’ te zijn. Met aanhalingstekens, want wat is anders zijn? Is het niet juist goed om anders te zijn, en is het dan zo moeilijk om te leven en laten leven? Letterlijk dan.

Wat kunnen we doen?

 

Er zijn heel wat dingen die we kunnen doen om iedereen te aanvaarden. Kleine dingen zoals je voornaamwoorden (zij/haar, hij/hem, die/hun of hen/hun) vermelden op je profielen/contactgegevens, maar ook door agressie te melden, de ‘aanvaller’ aan te spreken of zelfs klacht neer te leggen bij de politie. 

Iets anders dat we kunnen doen is sensibiliseren. Als we al in de scholen kunnen leren over deze verschillen en dat iedereen er mag zijn, dan is er later (hopelijk) minder geweld en kunnen we iedereen laten zijn wie die wil zijn. 

Ook met Omeria willen we daar een steentje aan bijdragen. Want we staan net voor inclusie en diversiteit en vinden vriendschap belangrijk. Iedereen is dus welkom (ook in ons team). Wil je dus zelf ook een steentje bijdragen aan de maatschappij? Word dan vrijwilliger bij Omeria!

Heb je na het lezen nood aan een gesprek of zit je met vragen? Dan kan je terecht bij de zelfmoordlijn of andere hulpbronnen.

Deel deze blog:

Nog meer leesplezier:

Waarom vrijwilligen?

Door: Kato Colombet Eindredactie: Myrthe De Vocht   Naast je werk nòg meer werken? En dat zonder betaald te worden? Waarom zou je dat doen?

Een suggestie?

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies. 

0
    0
    Jouw Winkelmandje
    Jouw winkelmandje is leeg.Ga naar webshop
    Wil je als eerste op de hoogte zijn?

    Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!